Спори про каву: варити або розчиняти?
Кава є одним з найбільш популярних напоїв як у нас в країні, так і в світі. Більшість з нас починають ранок з чашки цього ароматного напою, що бадьорить. Та й протягом дня, хто для підтримки бадьорості і працездатності, хто просто для задоволення або за звичкою випиваємо часто не одну порцію улюбленого ароматного напою.
При цьому, в пресі та інтернеті є безліч публікацій з приводу впливу вживання кави на організм людини. Причому є як палкі його прихильники, які говорять про безумовної корисності вживання кави, так і ярі супротивники, які наполягають на його виняткову шкідливість.
У той же час, коли ми говоримо про сьогодення зерновому молотом кави, звареному з теплом і любов'ю, більшість все ж погодиться з наявністю в ньому корисних якостей. Але от коли мова йде про розчинну каву – все значно складніше. Давайте ж розглянемо особливості цього напою і визначимо плюси і мінуси його вживання.
Розчинна кава з'явилася в липні 1938 року. Технологія його виробництва була винайдена швейцарським хіміком Максом Моргенталлером. В той час, отриманий напій не справив враження на ринку, його смак і аромат не сподобалися ні споживачам, ні експертам в галузі. Поширенню та популяризації напою сприяло, як це не сумно, початок Другої світової війни. Армії потрібно було годувати велику кількість солдатів, і легкий в приготуванні напій припав дуже до речі.
В результаті фірма, на яку працював винахідник, отримала великі контракти на постачання кави солдатів американської армії прямо на передову. Напій дуже сподобався солдатам, адже його можна було заварити прямо в окопі. За час війни напій отримав широку популярність, до нього звикли і не захотіли відмовлятися. Зараз у світі щоденний обсяг споживання, за словами експертів, становить понад 2,25 млрд. чашок кави, переважна частина з цієї кількості – у вигляді розчинної кави.
Технології виробництва розчинної кави постійно розвиваються і вдосконалюються. Зараз існує безліч компаній, що виробляють цей напій, так і безліч видів розчинної кави. При цьому слід зазначити, що всі існуючі технології виробництва використовують теплову обробку зерен кави, яка, на жаль, вбиває його корисні властивості.
Серед популярних видів цього напою: кава у порошку, у гранулах, сублімована, 3 в 1, 2 в 1 та інші.
Найдешевший спосіб виробництва розчинної кави – порошковий. Для цього сирої кави очищають, обсмажують, після чого зерна дроблять на дрібні частинки (1,5-2 мм). Дрібно розмелену каву обробляю в гарячій воді під тиском у 15 атмосфер протягом кількох годин. Таким чином, отримують із зерен розчинні речовини. Потім отриманий екстракт охолоджують, у процесі фільтрації видаляють нерозчинні і смолисті речовини і сушать гарячим повітрям. Утворилася в результаті порошкову масу охолоджують і отримують готову каву.
Гранульований (агломерований) розчинна кава практично не відрізняється від порошкової. У технології виробництва цих видів кави відмінною є лише остання стадія парової обробки. В результаті ви будете розчиняти в чашці не порошок, а гранули. На жаль, такий спосіб оброблення виявляє руйнівний вплив на структуру зерна, тому смак і колір напою кілька втрачають свою насиченість.
Велику популярність останнім часом отримав сублімована кава. Цей спосіб є самим дорогим у виробництві розчинної кави. Виробники при цьому, обіцяють продукт, що найбільш наближений до вихідним якостям і зберіг властивості справжньої кави. Однак, технологія виробництва передбачає, що каву кілька годин варять, а потім висушують заморожений продукт у вакуумі. Так що судіть самі.
При будь-якій технології виробництва зміст кавових зерен в розчинній напої мінімально. Зазвичай ця цифра знаходиться на рівні 15% від загального обсягу.
Якщо говорити про сорти кави, що використовуються для виробництва розчинного напою, виникає взагалі цікава ситуація. Багато виробники заявляють про те, що їх продукт створюється з кращих сортів арабіки». При цьому ціни на сировину та готовий продукт підкажуть вам, що це навряд чи було б рентабельно. Виготовити розчинну кави сорту «робуста» у 10 разів дешевше, та і ціни на продукт у магазинах відповідають. Перевагою останнього сорту для виробників може бути також і те, що вміст кофеїну в ньому набагато вище, ніж у «арабіки».
Ще одне цікаве питання – це якість кавових зерен. У виробника завжди є спокуса використати дешевшу сировину, адже споживач ніколи не побачить, з чого саме зроблено придбаний ним напій. Цю думку підтверджує і попадающаяся в пресі інформація про те, що деякі кавові заводи, що виробляють зерновій каві, передають сировина сумнівної якості виробникам розчинної кави. Вірити цьому – вирішувати вам.
Зупинимося трохи на способів фасування розчинної кави. Вважається, що тара говорить про якість продукту. Більш дешевий і менш якісний кави продається в жерстяних банках, в скляну тару фасують більш якісний та престижний гранульована і сублімована напій. Вважається, що скляна упаковка здатна краще зберегти аромат і смак напою.
Розчинна кава буває з кофеїном і без нього. Вибираючи напій для себе, слід враховувати наступні особливості. Вважається, що кофеїн, що міститься в чашки ароматного розчинної кави, дає підбадьорливий ефект, що триває 2-3 години. При цьому його залишки будуть виводитися з організму протягом 10 годин. Таким чином, слід контролювати кількість споживаної кави, щоб не допустити надлишку кофеїну в організмі (це може негативно відіб'ється на вашому здоров'ї).
Для тих, кому важливий смак, а не бадьорість, яку може надати кави, підійде кави без кофеїну. Але і тут є свої «підводні камені». На думку медиків, надмірне вживання такого напою може сприяти відкладенню каменів в нирках і навіть надавати канцерогенний вплив на організм.
Крім того, якщо ви любите каву, незалежно від того який його вид ви для себе оберете, потрібно враховувати кілька фактів.
По-перше, кава є потужним стимулятором вироблення шлункового соку і володіє високою кислотністю (незважаючи на відсутність кислого присмаку). Тому, пити каву натще вкрай небажано, особливо розчинна. Якщо вже ви ніяк не можете просунуться без заповітної чашки напою, що бадьорить, то хоча б додайте в нього трохи молока і вершків.
По-друге, кофеїн, який міститься в каві, викликає підвищення кров'яного тиску у людей з серцево-судинними захворюваннями. Тому ставитися до вживання цього напою їм потрібно з обережністю.
В-третьих, считается, что растворимый кофе содержит консерванты, которые отрицательно влияют на обмен веществ и могут провоцировать развитие целлюлита, что может быть особенно актуально для женщин.
Итак, к неоспоримым преимуществам растворимого кофе относится легкость и быстрота его приготовления, удобство хранения, что имеет огромное значение при современном ритме жизни. Также такой напиток обычно имеет прекрасный аромат и может быстро придать вам бодрость в случае такой необходимости.
Але все ж, для збереження власного здоров'я варто максимально обмежити його споживання. Звичайно ж, розчинна кава є найбільш зручним, якщо ви працюєте в офісі, але вдома не полінуйтеся заварити справжній свіжий мелену зернову каву. В результаті витрачених зусиль ви отримаєте насолоду від прекрасного напою, який ще й значно корисніше його розчинного побратима.
При цьому, в пресі та інтернеті є безліч публікацій з приводу впливу вживання кави на організм людини. Причому є як палкі його прихильники, які говорять про безумовної корисності вживання кави, так і ярі супротивники, які наполягають на його виняткову шкідливість.
У той же час, коли ми говоримо про сьогодення зерновому молотом кави, звареному з теплом і любов'ю, більшість все ж погодиться з наявністю в ньому корисних якостей. Але от коли мова йде про розчинну каву – все значно складніше. Давайте ж розглянемо особливості цього напою і визначимо плюси і мінуси його вживання.
Розчинна кава з'явилася в липні 1938 року. Технологія його виробництва була винайдена швейцарським хіміком Максом Моргенталлером. В той час, отриманий напій не справив враження на ринку, його смак і аромат не сподобалися ні споживачам, ні експертам в галузі. Поширенню та популяризації напою сприяло, як це не сумно, початок Другої світової війни. Армії потрібно було годувати велику кількість солдатів, і легкий в приготуванні напій припав дуже до речі.
В результаті фірма, на яку працював винахідник, отримала великі контракти на постачання кави солдатів американської армії прямо на передову. Напій дуже сподобався солдатам, адже його можна було заварити прямо в окопі. За час війни напій отримав широку популярність, до нього звикли і не захотіли відмовлятися. Зараз у світі щоденний обсяг споживання, за словами експертів, становить понад 2,25 млрд. чашок кави, переважна частина з цієї кількості – у вигляді розчинної кави.
Технології виробництва розчинної кави постійно розвиваються і вдосконалюються. Зараз існує безліч компаній, що виробляють цей напій, так і безліч видів розчинної кави. При цьому слід зазначити, що всі існуючі технології виробництва використовують теплову обробку зерен кави, яка, на жаль, вбиває його корисні властивості.
Серед популярних видів цього напою: кава у порошку, у гранулах, сублімована, 3 в 1, 2 в 1 та інші.
Найдешевший спосіб виробництва розчинної кави – порошковий. Для цього сирої кави очищають, обсмажують, після чого зерна дроблять на дрібні частинки (1,5-2 мм). Дрібно розмелену каву обробляю в гарячій воді під тиском у 15 атмосфер протягом кількох годин. Таким чином, отримують із зерен розчинні речовини. Потім отриманий екстракт охолоджують, у процесі фільтрації видаляють нерозчинні і смолисті речовини і сушать гарячим повітрям. Утворилася в результаті порошкову масу охолоджують і отримують готову каву.
Гранульований (агломерований) розчинна кава практично не відрізняється від порошкової. У технології виробництва цих видів кави відмінною є лише остання стадія парової обробки. В результаті ви будете розчиняти в чашці не порошок, а гранули. На жаль, такий спосіб оброблення виявляє руйнівний вплив на структуру зерна, тому смак і колір напою кілька втрачають свою насиченість.
Велику популярність останнім часом отримав сублімована кава. Цей спосіб є самим дорогим у виробництві розчинної кави. Виробники при цьому, обіцяють продукт, що найбільш наближений до вихідним якостям і зберіг властивості справжньої кави. Однак, технологія виробництва передбачає, що каву кілька годин варять, а потім висушують заморожений продукт у вакуумі. Так що судіть самі.
При будь-якій технології виробництва зміст кавових зерен в розчинній напої мінімально. Зазвичай ця цифра знаходиться на рівні 15% від загального обсягу.
Якщо говорити про сорти кави, що використовуються для виробництва розчинного напою, виникає взагалі цікава ситуація. Багато виробники заявляють про те, що їх продукт створюється з кращих сортів арабіки». При цьому ціни на сировину та готовий продукт підкажуть вам, що це навряд чи було б рентабельно. Виготовити розчинну кави сорту «робуста» у 10 разів дешевше, та і ціни на продукт у магазинах відповідають. Перевагою останнього сорту для виробників може бути також і те, що вміст кофеїну в ньому набагато вище, ніж у «арабіки».
Ще одне цікаве питання – це якість кавових зерен. У виробника завжди є спокуса використати дешевшу сировину, адже споживач ніколи не побачить, з чого саме зроблено придбаний ним напій. Цю думку підтверджує і попадающаяся в пресі інформація про те, що деякі кавові заводи, що виробляють зерновій каві, передають сировина сумнівної якості виробникам розчинної кави. Вірити цьому – вирішувати вам.
Зупинимося трохи на способів фасування розчинної кави. Вважається, що тара говорить про якість продукту. Більш дешевий і менш якісний кави продається в жерстяних банках, в скляну тару фасують більш якісний та престижний гранульована і сублімована напій. Вважається, що скляна упаковка здатна краще зберегти аромат і смак напою.
Розчинна кава буває з кофеїном і без нього. Вибираючи напій для себе, слід враховувати наступні особливості. Вважається, що кофеїн, що міститься в чашки ароматного розчинної кави, дає підбадьорливий ефект, що триває 2-3 години. При цьому його залишки будуть виводитися з організму протягом 10 годин. Таким чином, слід контролювати кількість споживаної кави, щоб не допустити надлишку кофеїну в організмі (це може негативно відіб'ється на вашому здоров'ї).
Для тих, кому важливий смак, а не бадьорість, яку може надати кави, підійде кави без кофеїну. Але і тут є свої «підводні камені». На думку медиків, надмірне вживання такого напою може сприяти відкладенню каменів в нирках і навіть надавати канцерогенний вплив на організм.
Крім того, якщо ви любите каву, незалежно від того який його вид ви для себе оберете, потрібно враховувати кілька фактів.
По-перше, кава є потужним стимулятором вироблення шлункового соку і володіє високою кислотністю (незважаючи на відсутність кислого присмаку). Тому, пити каву натще вкрай небажано, особливо розчинна. Якщо вже ви ніяк не можете просунуться без заповітної чашки напою, що бадьорить, то хоча б додайте в нього трохи молока і вершків.
По-друге, кофеїн, який міститься в каві, викликає підвищення кров'яного тиску у людей з серцево-судинними захворюваннями. Тому ставитися до вживання цього напою їм потрібно з обережністю.
В-третьих, считается, что растворимый кофе содержит консерванты, которые отрицательно влияют на обмен веществ и могут провоцировать развитие целлюлита, что может быть особенно актуально для женщин.
Итак, к неоспоримым преимуществам растворимого кофе относится легкость и быстрота его приготовления, удобство хранения, что имеет огромное значение при современном ритме жизни. Также такой напиток обычно имеет прекрасный аромат и может быстро придать вам бодрость в случае такой необходимости.
Але все ж, для збереження власного здоров'я варто максимально обмежити його споживання. Звичайно ж, розчинна кава є найбільш зручним, якщо ви працюєте в офісі, але вдома не полінуйтеся заварити справжній свіжий мелену зернову каву. В результаті витрачених зусиль ви отримаєте насолоду від прекрасного напою, який ще й значно корисніше його розчинного побратима.
Інші статті